برگرفته ازکتاب بازاریابی حضوردائمی دربارازداخلی وخارجی

 

  برخی عوامل جمعیت شناختی خاص که در تقسیم بازار به کار می آیند چه می باشد؟ 

ب-1- سن و مراحل منحنی زندگی : نیازها و خواسته های افراد با سن آنها در حال تغییر است . یعنی برای قسمت های مختلف بازارکه در سن یا مرحله ای ( مجرد، تازه ازدواج، دانشجو،مسن)از منحنی زندگی خاصی هستند از ( محصولات مختلف ، شیوه های تبلیغاتی خاص ) استفاده می کنند.

ب-2 – جنسیت : برخی از بازاریابان درحال حاضر سعی می کنند بازار محصولاتشان را بر اساس جنسیت تقسیم کنند و از مزایای آن بهره مندشوند که این نوع تقسیم بندی درموردکالاهایی مثل (پوشاک،لوازم آرایشی، مجلات ، اتومبیل )استفاده می شود .

ب-3 – در آمد: اولین  ومعمولترین نوع تقسیم بازار میباشد زیرا طبیعی است که ( خواسته ، نیاز ، وسلیقه افراد) از درآمد آنها نشات می گیرد.خیلی از شرکت ها برای کالاهای ( تجملی ،  لوکس ) خود افراد مرفه را در بازار، هدف قرار می دهند .

ب-4– تقسیم بندی بر اساس عوامل جمعیت شناختی چند گانه :

بسیاری از شرکت ها با استفاده از 2 یا چند عامل جمعیت شناختی بازار خود را تقسیم میکنند.مثلا مارک های صابون دئو دورانت که بالاترین میزان فروش را به خود اختصاص می دهند توسط طیف نسبتا" وسیعی از مشتریان استفاده میشوند ولی برا ی تشخیص استفاده کنندگان هر مارکی از 3 متغیر جمعیت شناختی ( سن ، جنسیت ، ناحیه جغرافیای ) استفاده میشود .  مثلا هاکوپیان ( جنسیت ، در آمد )

ج  - تقسیم بازار بر اساس عوامل روان تشریحی :

در تقسیم ابزار بر اساس عوامل روان تشریحی خریداران بنابر ( طبقه اجتماعی ، سبک زندگی ، خصوصیات شخصیتی ) به گروه های مختلفی تقسیم می شوند در این چنین تقسیمی ، افرادی که به یک گروه جمعیت شناختی تعلق دارند ممکن است .ساختار های روان شناختی جداگانه ای داشته باشند.

 ج-1- طبقه اجتماعی : طبقات اجتماعی از قسمت های منظم ونسبتا پایداری در جامعه تشکیل شده اند که اعضای آن دارا ی ( ارزش ها ، علائق ، و رفتار ) مشابه و مشترکی هستند .

طبقه اجتماعی را نمی توان صرفا با یک عامل تعیین کرد بلکه طبقه اجتماعی با ترکیبی از عوامل همچون ( شغل ، درآمد ، میزان تحصیلات ، سطح دارایی ،) و سایر متغیرها تعیین می شود .هر یک از طبقات اجتماعی در انتخاب کالا و مارک بخصوص از آن ،اولویت بندی مخصوص به خودشان را دارند . این تفاوتها در حیطه کالاهایی مثل ( پوشاک ، اسباب و اثاثه منزل ، فعالیت های تفریحی ، خرید اتومبیل ) مشهود است

ج-2 –سبک زندگی : علاقه مردم به کالاهای مختلف ،تحت تاثیر سبک زندگی آنهاست بنابر این امروزه بازاریابان بر اساس سبک زندگی مصرف کننده بازارها را تقسیم بندی میکنند .

ج-3- شخصیت : بازاریابان از متغیرهای شخصیتی هم برای تقسیم بازار استفاده میکنند برای این کار به کالا آنچنان شخصیتی داده میشود که با شخصیت مصرف کننده متناسب باشد .تقسیم بندی بازار بر مبنای شخصیت برای کالاهایی مثل ( سیگار ، لوازم آرایش بانوان ، مشروبات الکلی ، بیمه ، موتور پرش هوندا ) تجربه موفقی را ایجاد کرده است

د-تقسیم بازار بر اساس عوامل رفتاری :

در این نوع تقسیم بازار مصرف کنندگان بر اساس ( سطح اطلاعات ، عقاید ، موارد مصرف  ، واکنش نسبت به یک محصول ) به گروهای مختلف تقسیم می شوند . بسیاری از بازاریایان معتقدند که تقسیم بازار بر اساس عوامل رفتاری می تواندیکی از بهترین نقاط شروع باشد .

د-1- مناسبت : خریداران را می توانیم با توجه به فعالیت هایی که موجب ( بوجود آمدن نیاز، خرید یا مصرف یک محصول ) می شود بخش بندی کرد . این مناسبت ها مانند : روز مادر – روز پدر – شب یلدا (میوه ، آخیل )– عید نوروز( هفت سین ، دوربین عکاسی ، فیلم عکاسی و هدیه ) – چهار شنبه سوری ( آجیل مخصوص ) – مسافرت ( چادر مسافرتی ، خدمات هتل ، خدمات آژانس های مسافرتی – تولد ( کیک ، کارت تولد ) 

د-2- مزایای مورد انتظار : این تقسیم بندی از کار آمد ترین اشکال بخش بندی بازار است  در این تقسیم بندی به این موضوع توجه شده که افراد از خرید هر طبقه از محصولات به دنبال مزیت خاصی هستند مثلا درمورد خمیر دندان 4 بخش بازار را میتوان تقسیم بندی کرد که هر کدام به دنبال مزیت خاصی هستند 1- صرفه جویی ( قیمت ارزان ) 2– بهداشتی ( جلو گیری از پوسیدگی )3- زیبایی ( دندان های سفید ) 4– مزه ( مزه خوب )

د-3-وضعیت مصرف کننده: بازار را می توان بر اساس میزان مصرف به گروههای ( کم ،  زیاد ،  متوسط ) تقسیم کرد با توجه به اینکه میزان مشتریان با مصرف کم بیشتر از تعدادمشتریان با مصرف زیاد است اما بازاریابان ترجیح می دهند که مشتریان با مصرف بالا را جذب نمایند از قانون 20% مشتریا ن با مصرف با لا 80% سودآوری فروش شرکت .

د-4- وضعیت وفاداری : خریدارن را می توان با توجه به درجه وفاداری به گروه های مختلفی تقسیم کرد .

بسیار وفادار – همواره محصولی را با نام تجاری مشخص خریداری می کنند .نیمه وفادار- یک محصول را با 2 یا 3 نام تجاری خریداری می کنند .وفادار ناپایدار – در هر خرید نام تجاری اش را عوض می کند .غیر وفادار – به هیچ گونه وفاداری ندارد

د-5-مرحله آمادگی خریدار: در هر برهه ای از زمان ، افراد در مراحل مختلف آمادگی برای خرید یک محصول قراردارند.

بعضی ها نسبت به محصول :

1-    آگاهی ندارند .2-    بعضی ها آگاهی دارند.3-    عده ای به خرید علاقه دارند

4-    عده ای قصد خرید دارند .لذا بازاریاب باید آگاه باشد که در هرگروه چه درصدی از افراد قراردارند تا برنامه بازاریابی خود را متناسب با آن تنظیم و ارائه کند

د-6- نگرش نسبت به محصول : با زاریاب باید مصرف کنندگان بالقوه را از نظر نگرشی که به محصولات شرکت دارند تقسیم بندی کرده و برنامه های بازاریابی خود را با توجه به این تقسیم بندی تنظیم کند.

نگرش ها 5 حالت دارند :

1-    مشتاقانه .2-    مثبت .3-    بی تفاوت .4-    منفی .5-   با عداوت و دشمنی.